Blog Assia Mouhouti Typisch Tuinstad

Nieuw-West door de ogen van… Assia Mouhouti

Vandaag maken we kennis met de toekomstige buren van Typisch Tuinstad: de Lukasschool. We praten met adjunct-directeur en buurtbewoner Assia Mouhouti over de school en het onderwijs dat ze hier aanbieden, maar ook over haar liefde voor het stadsdeel Nieuw-West.

Een echte buurtschool

In een modern gebouw aan de Osdorper Ban, vind je de Lukasschool. Een echte buurtschool, volgens adjunct-directeur Assia Mouhouti: “Ieder kind is hier welkom en alle ouders zijn erg betrokken bij de ontwikkeling van hun kind.” De Lukasschool werkt vanuit de principes van het Daltononderwijs. Mouhouti: “Onze leerlingen zijn zelfstandig, hebben dag- en weektaken en leren vroeg hoe ze moeten plannen. Ze zijn eigenaar van hun leerproces.” De leerlingen krijgen veel verantwoordelijkheid en moeten er bijvoorbeeld samen voor zorgen dat het klaslokaal netjes blijft. “Als leraar kun je natuurlijk alles zelf gaan doen, maar hoe mooi is het als de kinderen meehelpen en meedenken?”

“Bij de Stadsboerderij kunnen kinderen
een vierkante meter tuin huren.”

Samenwerking met de Stadsboerderij

Bijzonder aan de Lukasschool is onder andere dat ze een voorschool voor kinderen vanaf twee jaar en een BSO naast de school hebben. Bovendien classificeert de Lukasschool zich als een gezonde school. “We gymmen minimaal twee keer per week en stimuleren gezond eten.” De beheerder van Stadsboerderij Osdorp, Martin ten Brinke, is betrokken bij verschillende activiteiten op de Lukasschool, zoals een project rondom eten. Mouhouti: “Bij de Stadsboerderij kunnen kinderen een vierkante meter tuin huren en zelf voedsel verbouwen. De leerlingen leren er over het hele proces van zaadjes planten tot koken.”

“Het is alsof je op vakantie bent in Drenthe.”

Ontladen bij de Sloterplas
Na werk gaat de adjunct-directeur geregeld naar de Sloterplas om “te ontladen”. Mouhouti: “Dan jog ik lekker een rondje om de plas. Maar nog vaker ga ik eigenlijk naar de polders, ook wel de Tuinen van West. Het is op vijf minuten loopafstand van de school, maar als ik daar kom voelt het alsof ik op vakantie ben in Drenthe. Het is een combinatie van nieuwe en oude uitgestrekte landschappen met veel schapen, vogels en kersenbomen. Je kunt er fietsen, wandelen, eten, plukken, genieten en bewonderen. Het is prachtig.” Het is het vele groen dat Nieuw-West dan ook één van de mooiste stadsdelen in Amsterdam maakt, vindt Mouhouti.

“We zoeken elkaar op”

Verbinding tussen bewoners

Volgens Mouhouti, die inmiddels twaalf jaar geleden van Arnhem naar Amsterdam Nieuw-West verhuisde, heeft het stadsdeel zich de afgelopen jaren positief ontwikkeld. “Veel oude gebouwen zijn gesloopt en daar hebben we nieuwbouw voor teruggekregen. Ook zijn er veel leuke restaurantjes bijgekomen, zoals bijvoorbeeld Kaap West. Verder hebben we Theater Meervaart, de Amsterdamse Muziekschool en kunnen kinderen naar de Natureluur of kano’s huren bij de Sloterplas. Er is hier zo veel mogelijk.” Maar wat dit stadsdeel bovenal uniek maakt, vertelt Mouhouti, is de verbinding tussen bewoners. “Mensen hebben oog voor elkaar. We zoeken elkaar op.”