Op buurtsafari in Amsterdam Nieuw-West

21 januari 2021

Wat valt er allemaal te beleven in de Reimerswaalbuurt en omgeving? Stadsverkenner Céline neemt ontwikkelaar Hella mee op ontdekkingstocht en stippelt een coronaproof buurtsafari voor je uit. Zo kun jij, ondanks dat de horeca en meeste winkels dicht zijn, alsnog een indruk krijgen van wat deze buurt te bieden heeft. Ga je mee?

Duur van de wandeling: 2 uur. Benodigdheden: mondkapje.

Reimerswaalbuurt

Startpunt voor de buurtsafari is de Reimerswaalstraat 1069 AL Amsterdam (1). Het is het leukst om de route te lopen, maar fietsen kan ook. Kom je met de auto? In deze straat is parkeren gratis. We lopen richting de Osdorper Ban (2). Aan onze rechterhand bevindt zich in een modern gebouw de Lukasschool en links zien we de Sint-Lucaskerk, waar sinds kort de boeddhistische organisatie SGI Nederland zijn intrek heeft genomen (zie ook hun website voor cursussen). We gaan naar links, steken het water over en zien de eerste winkels. We gluren door de etalage van patisserie G. Roetman (3). Hun rijkelijk versierde taarten zijn (op z’n zachts gezegd) indrukwekkend, maar ook voor hartige lekkernijen zit je hier goed. Ik ga voor een doosje ambachtelijke kaaskoekjes, voor bij de borrel later vandaag.

Voor alle dagelijkse boodschappen

Onze volgende stop is supermarkt DARNA (4), te herkennen aan de kleurrijke fruitstallen op de stoep. Voor liefhebbers van mezze en de Midden-Oosterse keuken (zoals ik) is deze supermarkt werkelijk en cadeautje. Van granaatappels tot gekonfijte citroen en za’atar: hier vind je alles wat je nodig hebt. Ik doe alvast boodschappen voor vanavond. Op het menu staan: geroosterde aubergines, dadels en halloumi met za’atar en merquezworstjes. Met een goed gevulde tas lopen we verder. We gaan ook even naar binnen bij Bakkerij Giel Imming (5), een échte Amsterdamse bakker. We kopen een croissantje en saucijzenbroodje. Vers uit te oven, dus perfect om onszelf even mee op te warmen.

Op weg naar het Osdorpplein

We lopen door tot de Osdorper Ban kruist met de Notweg en slaan linksaf. Gelijk zien we Garage Notweg (6), een iconisch gebouw waarin creatieve werkplaats The Beach is gevestigd. Op de panelen in de etalage rechts van de ingang lees je wat voor leuke dingen zij zoal doen en organiseren voor de buurt. Zoals kook-en tuincursussen. We gaan terug naar het kruispunt en lopen rechtdoor totdat we Osdorpplein (7) bereiken. Dit plein is een soort minicentrum. Je vindt hier onder andere diverse kledingwinkels en supermarkten. Ook is hier de Openbare Bibliotheek (8) gevestigd. Deze organiseert regelmatig activiteiten, workshops en lezingen voor jong en oud.

Groot winkelaanbod

Om de hoek bevindt zich de Westmarket (9). In deze overdekte foodhall komen alle wereldkeukens samen. Normaal gesproken kun je beneden hapjes en drankjes halen en boven alles opeten, maar nu is de Westmarket enkel open voor take away. Wij halen een lekkere cappuccino to go bij IL Gusto Espressobar. Te midden van het Osdorpplein wordt momenteel gewerkt. Hier komt binnenkort een grote fontein met daaromheen gezellige bankjes: een plek om te ontmoeten. Met de koffie in de hand lopen we richting de straat Tussen Meer. Hier vind je onder andere een Praxis City (handig voor doe-het-zelvers) en Boekhandel Meck & Holt (10). Deze boekhandel heeft zichzelf uitgeroepen tot de eerste afhaalboekwinkel van Amsterdam. Ideaal als je in deze tijd tóch die ene bestseller wil bemachtigen.

Speciaalzaken

Hier vlak naast zit Coffee Blends (11), waar je terecht kunt voor – uiteraard – koffie, maar ook voor een lekker stuk taart of een broodje. Onder normale omstandigheden kun je aan de grote tafel in het midden een tijdschriftje lezen en ook is er gratis wifi voor mensen die hier willen werken. Al window-shoppend bewegen we ons verder door de straat. We verheugden ons op de prachtige lekkernijen van Alsham Delights (12), maar helaas waren zij aan het verbouwen. Dus nemen we nog even een kijkje aan de overkant, waar Boulangerie Marrakech (13) onze aandacht trekt. Als toetje voor vanavond neem ik een doosje met o.a. baklava mee: het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes.

Terug via Stadsboerderij Osdorp

Weer buiten zetten we de buurtsafari voort. We lopen verder totdat Tussen Meer kruist met de Clauskindereweg. Hier slaan we rechtsaf en we lopen door totdat we de groene strook zien waarin Stadsboerderij Osdorp (14) zich bevindt (let op: door corona niet altijd open, bekijk hier hun website). De Stadsboerderij is een groen experiment en een ontmoetingsplek voor buurtgenoten, kinderen, natuurliefhebbers en stadstuinders. Vervolgens lopen we richting de door water omgeven appartementencomplexen die zich vrijwel naast de boerderij bevinden.

Osdorper Ban

De tussendoorgang brengt ons weer bij de Osdorper Ban. We steken de weg over en maken een laatste stop. Onder het oranje gebouw van kinderopvang De Oogappel bevindt zich een kringloopwinkel (15). Omdat deze winkel verbonden is aan een dagbestedingscentrum, mogen zij openblijven tijdens de lockdown. Ben je net als ik voor hergebruik van huisraad en speelgoed? Neem hier dan zeker nog even een kijkje (de ingang zit aan de zijkant, bij de schuifdeuren). Geslaagd en wel stappen we weer naar buiten. Op de Osdorper Ban gaan we naar links en zo bewegen we ons weer richting het start- en tevens eindpunt: de Reimerswaalstraat.

Ik hoop dat jullie net als wij van de buurtsafari hebben genoten. En heb je leuke foto’s, tips of toevoegingen, laat het vooral weten!

impressie