Koopproces Typisch Tuinstad

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een woning in Typisch Tuinstad? Dan vertellen we je graag meer over de verschillende smaken waar jij als koper uit kunt kiezen: basis, afgebouwd en casco.

Ook nemen we je mee in het koopproces. We raden je aan om alle informatie zorgvuldig door te nemen. Zo ontdek je welke optie het beste bij jou past en ga je goed voorbereid het proces in.

Basis, afgebouwd of casco?

In Typisch Tuinstad kun je kiezen voor een basiswoning of een afgebouwde woning. Ga je voor de maisonnette of eengezinswoning? Dan is er ook nog een derde optie: casco. Hieronder lees je meer over de verschillende opties.

In Typisch Tuinstad komen er appartementen, maisonnettes en eengezinswoningen. Je kunt zelf kiezen hoe je de woning opgeleverd wil krijgen. Bij een basiswoning zorgt de aannemer voor:

 • Een meterkast met elektra- en wateraansluiting;
 • Afvoerpunten voor de riolering;
 • Vloerverwarming en een dekvloer;
 • Aansluitpunten t.b.v. de ventilatie unit;
 • Een trap (in de meerlaagse woningen);
 • Onafgewerkte binnenwanden volgens twee indelingsvarianten. Of liever een loft zonder wanden? Dat kan ook.

 Kortom: de basis is er. Na de oplevering ga je aan de slag om je woning helemaal naar jouw wensen af te maken. Zeker als je zelf handig bent en bijvoorbeeld met tweedehands materialen of showroommodellen werkt, kun je op kosten besparen. Bovendien bespaar je op arbeidsloon wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt.

In Typisch Tuinstad komen er appartementen, maisonnettes en eengezinswoningen. Je kunt zelf kiezen hoe je de woning opgeleverd wil krijgen. Wil je ontzorgd worden? Dan is de afgebouwde woning wat voor jou. Je krijgt dan alles wat je bij een basiswoning krijgt plus:

 • Afgewerkte binnenwanden met deuren;
 • Electra en ventilatie aangelegd;
 • Een wc en een badkamer;
 • Aansluiting voor de keuken;
 • Keuze uit verschillende plattegronden.

Als je een maisonnette of eengezinswoning koopt, oftewel een woning met een eigen voordeur aan de straat, kun je kiezen voor een cascowoning. Bij de oplevering krijg je een woning met enkel:

 • Een meterkast met electra- en wateraansluiting;
 • Schachten.

Een cascowoning ga je na oplevering afmaken. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten. Om het afmaken in goede banen te leiden teken je een afbouwcontract. Hierin staat waar je woning aan moet voldoen voordat je die ‘gereed kunt melden’ en vind je de regels om het afbouwen in goede banen te leiden.

Stappenplan

Of je nu voor een basiswoning, afgebouwde woning of cascowoning gaat, de volgende drie stappen van het koopproces zijn hetzelfde.

1) Informatie inwinnen en inschrijven.

Een woning kopen in Typisch Tuinstad begint met oriënteren. Heb je onze blogs over de levendige buurt, unieke binnentuin en ruime keuze aan woningen gelezen? Misschien ben je zelfs al een keertje gaan kijken bij de locatie en heb je de omgeving geproefd met onze buurtsafari of het Rondje Sloterplas.

2) Start verkoop 24 september.

De verkoop is gestart op 24 september 2021. Op 24 en 25 september waren er infodagen op locatie. Via de woningselector zijn alle woningen te bekijken. Via het digitale inschrijfformulier kun je je keuze kenbaar maken. Het inschrijftermijn is gesloten. Je kunt je nog aanmelden als reservekandidaat.

Financieringsverklaring en hypotheekcheck

Bij je lijst met voorkeuren voeg je een financieringsverklaring en een hypotheekcheck toe.

3) De koopovereenkomst.

Je bent één van de gelukkigen met een optie op een woning! De makelaar belt je om een tekenafspraak te maken. Van hem ontvang je alle verkoopstukken en bijlagen. Natuurlijk heb je nog vragen: zet ze goed op een rijtje zodat ze allemaal worden beantwoord. De makelaar plant een afspraak in voor het ondertekenen van de koop- en aanneemovereenkomst:

De volgende stukken ontvang je vóór ondertekening:

 • Koop- en aanneemovereenkomst;
 • Plattegrond en technische omschrijving van je bouwnummer;
 • Indelingsvarianten van je bouwnummer;
 • Erfpachtovereenkomst;
 • Splitsingsakte en het regelement van de VvE.

Afhankelijk van jouw keuze voor basis, afgebouwd of casco ontvang je:

 • De keuzelijst van de aannemer in het geval van een afgebouwde woning (vul die vast in om een beeld te krijgen van de kosten);
 • Het afbouwhandboek in geval van een cascowoning, met daarin een budget-checklist.

Neem de tijd om bovenstaande documenten door te nemen, want het is een heleboel leesstof. Tijdens de afspraak om te tekenen kun je nog vragen stellen, maar het is beter om dit van tevoren te doen.

Hoe nu verder?

In het geval van een afgebouwde woning neemt de koperscoach van Vink Bouw de Koperskeuzelijst met je door. Dit is noodzakelijk om het gewenste budget in kaart te brengen. De gekozen opties worden vastgelegd in een meerwerkovereenkomst.

Hypotheek

Voor de basiswoning, afgebouwde woning en cascowoning geldt alle drie: je kunt je hypotheek pas regelen als je de koop- en aanneemovereenkomst hebt getekend. Je hebt nu 8 weken om je financiering rond te maken. Hierna is de aankoop van je woning definitief!

Vereniging van Eigenaren

Als eigenaar van een koopappartement in Typisch Tuinstad word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE komt minimaal één keer per jaar samen en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. De maandelijkse servicekosten die je betaalt zijn gebaseerd op de opgestelde begroting. Je kunt vrijwillig bestuurslid worden van de VvE. Voor de blokken 4 en 5 worden twee aparte VvE’s opgericht.

Wat deel je?

De appartementeigenaren delen onder andere de binnentuin, het trappenhuis, de fietsenstalling en de galerijen. Je betaalt in de servicekosten voor: beheer, schoonmaak, verzekeringen, onderhoud aan gemeenschappelijke installaties (zoals de lift) en voor planmatig onderhoud aan het gebouw.

Eengezinswoningen

Voor de eengezinswoningen geldt dat die slechts een beperkt aantal zaken delen: de binnentuin, parkeergarage en fietsenstalling. De servicekosten worden uiteraard ook hierop gebaseerd.

Meer informatie

Of heb je een vraag? Bekijk de veel gestelde vragenlijst en kom meer te weten over Typisch Tuinstad, de woningen en het verkoopproces e.d.